Het Groot Algemeen Moolenboek uit 1735 verdient een plaats in ons het historisch besef van Nederland. Het zeer oude boek geeft uiting aan ons technisch cultureel erfgoed van de Nederlanden en in het bijzonder de uitvinder Cornelis Cornelis zoon van Uitgeest. Zijn uitvinding de toepassing van de krukas in een windmolen (octrooi 1593) verdient een bijzonder plek. Het hieronder getoonde boek is een weergave van technische ontwikkelingen en betreffen de totale molenbouw. De bouw en constructie tekeningen van diverse typen molens uit die bloeiperiode staan in gravures weergeven op origineel geschept papier.
Door de uitvinding om de houtzaagmolen in te zetten productie van planken voor de schepen van de VOC (Gouden Eeuw) kan dat ontwikkelingen worden aangemerkt als een scharnierpunt in de de economische activiteiten van Nederland.
Wat te denken van het gegeven dat de houtzaagmolen de productie enorm deed toenemen. Dertig keer sneller als met de hand zagen volgens overlevering. De energietransitie van toen kreeg een enorme impuls en naverwant de handelsactiviteiten door veel snellere scheepsbouw. Denk daarbij vooral aan de benodigde koopvaardij- en oorlogsschepen actief voor de VOC
Er wordt op dit moment najaar 2024, gezocht naar een goede en duurzame bestemming waarbij het boek ten algemene nutte kan worden getoond aan het grote publiek en dat bij voorkeur iin diverse musea.
Gestreefd wordt naar een fysieke presentatie in een geconditioneerde ruimte van een museum in Noord-Holland. Om begrijpelijke redenen kan het zeer oude boek kan niet worden doorgebladerd. De huidige techniek kan een oplossing bieden. Reden voor het ontwikkelen van digitale display waarop het gehele boek wordt getoond zowel op de hoofd locatie als satelliet locaties elders in de provincie Denk daarbij aan tafelmeubilair voorzien van een vlakliggend presentatie beeldscherm voorde gehele digitale weergave van het Groot Algemeen Moolenboek boek.
Reacties en suggesties zijn uiteraard zeer welkom.