EENIGENBURG – Jaap, Lisa en Maaike willen biologische landbouw uitbreiden in hun regio. Het drietal zamelt geld in voor de aankoop van een stuk landbouwgrond. Ze zijn in de race om het streefbedrag van 500.000 euro op te halen. Het landgoed van 4 hectare is gelegen in Eenigenburg. De bedoeling is dat De Lepelaar de grond gaat pachten. “We zijn een stichting met een ANBI-status (algemeen nut beogende instelling, red.). Wanneer je partner wordt van ‘het Pronkstuk’ profiteer je van drie keer rendement: rendement voor de aarde, rendement voor de mens én rendement voor de economie”, vertelt Jaap Rengersen.
Jaap Rengersen, Lisa Johnson en Maaike Wijnberg zijn de oprichters van Stichting Vrienden Bioland Regio Schagen. Ze kennen elkaar uit het dorp Eenigenburg. Een belangrijke overeenkomst tussen deze mensen is dat zij allen biodiversiteit belangrijk vinden. “We maken ons zorgen dat het niet goed gaat in deze omgeving. We zijn doeners. Ons project is een prachtig voorbeeld om geld te laten werken voor deze biodiversiteit”, legt Lisa uit.
Balans
De vrouw van Jaap koopt al sinds jaar en dag biologisch eten. Verder hield hij zich hier niet veel mee bezig. Na het lezen van het boek Donut Economie is Jaap er vijf jaar geleden helemaal voor gegaan. “Business development in balans met de aarde en de mens.”
Lisa is een Engelse en groeide op aan de rand van de grote stad. Ze keek uit op prachtige bloemen en vogels. Toen ze vijftien jaar geleden verhuisde naar Eenigenburg, constateerde ze eentonigheid. “Ik heb gepraat met inwoners die hier langer wonen dan ik. Vroeger waren hier meer vogels te vinden. Ik zou deze dieren graag weer terug willen zien in ons dorp. Daarnaast vind ik het belangrijk dat de landbouw goed is. We kunnen gezond eten met goede voedingsstoffen, zonder gif.”
Voor het Pronkstuk, gelegen in Eenigenburg, hebben zij veel passie. Het voornaamste doel is bewustzijn creëren over de mogelijkheden van biodynamisch boeren. Wanneer het land aangekocht kan worden, zorgt De Lepelaar ervoor dat het klaargemaakt wordt voor de teelt. Isabelle Messerschmidt (kasmedewerker De Lepelaar, red.) legt uit dat het minimaal drie jaar duurt voordat de grond bruikbaar is voor het telen van groenten. “We moeten het eerst omschakelen en bodemonderzoek doen. Want waar hebben we mee te dealen? Als we dat in kaart gebracht hebben, beginnen we met grondverbeteraars. Dat kunnen bloemen zijn, maar ook boontjes. Als het land uiteindelijk helemaal ‘gezond’ is voor biodynamisch boeren, dan kunnen we verschillende gewassen gaan verbouwen. We zetten het land niet vol met één product, bij ons ga je diverse gewassen vinden. We zijn in dialoog met de natuur”, legt ze uit.
Educatie
Stichting Vrienden Bioland Regio Schagen wil een educatieprogramma opzetten wanneer het land aangekocht is. “We gaan meer doen met social media, verhalen maken over wat in de grond gebeurt en dat koppelen aan een QR-code. Ook willen we excursies organiseren voor wandelaars, maar vooral het verhaal laten zien en laten beleven. Wij vinden educatie een belangrijk gedeelte. Dat houdt tevens in dat we openstaan om met iedereen samen te werken. Ondernemers die bijvoorbeeld willen weten hoe zij biodiversiteit in hun bedrijf kunnen doorvoeren, willen wij helpen door advies te geven”, legt Jaap uit.
Dromen en doelen liggen op tafel en het drietal heeft compleet voor ogen wat er volgens hen moet gebeuren. Het enige wat ontbreekt is een grove 300.000 euro. Voor 1 oktober 2024 moet er 500.000 euro beschikbaar zijn. De grond in regio Schagen is duur en wanneer een stuk land in de verkoop gaat, zijn er verschillende kapers op de kust. Het drietal is blij dat zij een stuk land aangeboden hebben gekregen. 22 augustus organiseren zij het Pronkstukdiner in de schuur van Rengersen. Manon en Martijn van Brasserie De Keuken gaan koken met producten van De Lepelaar en zuivel komt van Loeigoeie Zuivel. Ze hopen in elk geval tussen de zestig en tachtig eters te verwelkomen. De kosten voor het diner bedragen 80 euro. “Uiteindelijk zoeken we 99 mensen die 5.000 euro kunnen schenken. Wanneer je 5.000 euro doneert, word je partner van het Pronkstuk. Door de ANBI-status kun je geld schenken wat je vervolgens kunt aftrekken van je belasting. Natuurlijk zijn alle bedragen welkom. Zorg je ervoor dat de boodschap verteld wordt of schenk je een kleinere donatie? Dan ben je Vriend van Bioland.
Filmavond
Na het leveren van een financiële donatie ben je een soort van eigenaar van het landgoed. “Je krijgt het als onderpand, wat geregeld is via de notaris. Je geld zal nooit verdampen.” Naast het diner organiseert de stichting ook filmavonden. 13 augustus draait de film Onder het Maaiveld in OEK te Schagerbrug. De intentie is om deze later ook in Warmenhuizen te vertonen én opnieuw in het Scagon Theater. Na de filmpresentatie is er mogelijkheid om na te kletsen en informatie op te vragen.
Woensdagmorgen 7 en 14 augustus ben je om 10.30 uur welkom om samen met enkele betrokkenen van gedachten te wisselen over de aankoop van de 4 hectare grond. De locatie bevindt zich bij De Lepelaar aan Rijperweg 16a te Sint Maarten. “We hopen in de toekomst biologische groenten en bloemen te blijven verbouwen”, besluiten zij. Kijk voor meer informatie op www.vriendenvanbioland.nl/contact
Bron: Rodi Media
Foto: Vincent de Vries.