Bontbekplevieren in actie bij Hookipa te Camperduin

Vanmiddag een melding ontvangen via de groepsapp “Strandbroeders Camperduin”  dat er Bontbekplevier eieren zijn aangetroffen nabij de het Kitesurf instructie paviljoen “Hookipa” strandopgang Camperduin Noord. Melder was Elias, lid van de Vogelwerkgroep Alkmaar.

Met Jolanda en Marloes onmiddellijk in actie gekomen om de nest bescherming te plaatsen. Reeds elders op het strand aanwezig afzetmateriaal opgehaald en dat naar de nieuwe locatie gebracht bij de gestrande trap gelegen in de embryonale duinen.

Bleek dat er op dat moment instructie activiteiten werden gegeven door kitesurf instructeurs met een aantal leerlingen zeer nabij het nest. De instructeur bleek op verzoek bereid aan de zuidzijde zijn werk voor te zetten waardoor een goede observatie door ons mogelijk bleek en redelijk vlot het nest werd gevonden.

Regen en wind deerden de Bontbekplevier niet en wij weerstonden de natuurkrachten uiteraard ook. Zoeken, meten, graven, touwknopen, fotograferen en tot slot observeren ging ons drietal goed af.

Na deze bliksem actie zagen wij de beiden Bontbekken vlot terugkeren en vervolgens nam één zijn vertrouwde positie weer in. Nu echter onder de de geplaatste en gezekerde kooi. De beelden spreken voor zich. De Kit surfers uiteraard in kennis gesteld van hun nieuwe buren.

Nu maar wensen dat de verwachte storm van morgen niet, net als vorig jaar tijdens de storm “Poly” in begin juli, haar vernietigende werking zal hebben.