Vernatting Schagerwad voor de Grutto (nog) niet aan de orde.

In voorgaande berichten op deze site werd aangegeven dat de meest effectieve wijze om de weidevogels te beschermen de vernatting van de weilanden en de natuurgebieden in aanmerking komt. De Algemene Rekenkamer was daar uiterst duidelijk in. Een optie voor extra vernatting in de nabijheid van Schagen is het natuurgebied het Schagerwad,  Dit gebied zou “als stepstone” daarvoor in aanmerking kunnen komen. Zie daarvoor: De Grutto roept.

Dit idee werd geopperd tijdens de periode van de gemeentelijke politieke verkiezingen in 2022. Dat gaf ondanks de politieke aandacht op dat moment bij de lokale en provinciale bestuurders tot op heden geen effect.

Recent de kansen voor de het Schagerwad in beheer en eigendom van Staatsbosbeheer weer onder de aandacht gebracht van het SBB management actief in de kop van Noord-Holland. O.a. met berichtgeving op deze website en berichten in de Volkskrant. Dit resulteerde na een indringende brief aan het management van SBB van Noord-Holland, in een inhoudelijke toelichting waarin werd aangegeven dat het Nationale Natuurbeleid op dit moment niet meewerkt. Eventuele pogingen van Staatsbosbeheer om kwaliteitsimpulsen te realiseren in bestaande natuur hebben het daarmee te doen, maar ook de reeds lang bestaande zeer beperkte personele capaciteit en de noodzakelijke fondsen. Prioritering op dit moment herfst 2024, geeft aan dat een dergelijk intensief traject in het Schagerwad te starten nu niet realistisch is. De zwermende kieviten aanschouwen van grote hoogte hun kansen.

Wel werd aangegeven dat het Schagerwad op het netvlies staat van de beleidsmakers van SBB in de Noordkop mede door de recent gevraagde aandacht. Op termijn benutten van kansen om dit meerjarig programma uit te voeren nabij Schagen ligt in het verschiet. Wederom heeft de druppel de steen geraakt die hem op enig moment zal doen uithollen.

Geduld is en blijft het motto voor de weidevogels van het Schagerwad zoals daar zijn de Grutto, Tureluur, Kievit , Scholekster, Roerdomp maar ook de Rietzanger.